Banskoooooo!

Wordt het Laax? Nee, dat sowieso niet. Niet dat er iets mis is met Laax. Helemaal niet zelfs. Tis alleen geen Japan en ook geen Canada ofzo. En we zoeken een beetje iets “out of the ordinary”. Wat dan wel? Waar kunnen we boarden én cultuur snuiven? “Bulgarije?” Wat zei je Wouter? Bulgarije? We willen snowboarden he? Hebben ze daar bergen dan? Yep….in Bansko. In wat? In Banskoooooo!

Voorbereiding

Ok…Bansko it is. Hoogste punt zo’n 2500 meter, dus dat zou moeten lukken. Risicootje wel met al die berichten over klimaatverandering en warmste dagen ooit gemeten enzovoorts enzoverder.

Maar het affiche klinkt erg ok. Het plan is om te vliegen op Sofia en van daaruit met de taxi naar Bansko te rijden. Een trip van zo’n 3 uur. Dan daar een dag of 5 te boarden en vervolgens weer terug naar Sofia voor een laatste avond stappen en vervolgens weer huiswaarts te keren.

Besluit is genomen. Bansko it is.. Wout plant de route, tickets en hotel. Peter fixt de teamgear. Zo rollen wij inmiddels.

Laatste keer met zijn allen was pre Cojona. In retrospectief wordt deze trip steeds epischer, want de dag na terugkomst zat ons landje op slot. Met al die beslommeringen was het ook alweer meer dan tijd voor een zorgeloos, mondkaploos en discussieloos tripje richting de sneeuw. Nou ja, discussielood is misschien een beetje ambitieus, maar mondkaploos en zorgeloos was het zeker 🙂

Wat stel je je voor bij een wintersporttrip naar Bulgarije? Eigenlijk he-le-maal niets, nada, noppes, njente…

Vertrek: Zaterdag 21 februari 2023

Uiteraard een belabberde nacht, want we vlogen vroeg. Stukje met de trein, paar uur van te voren op Schiphol melden en dan vliegen. Kortom, wekker op 4..

Boardbag met mijn eigen splinternieuwe Never Summer board én het boardje van Jeroen stond al dagenlang ingepakt te wachten op vertrek. Met zo’n tas naar het station en in de trein is altijd wel een dingetje. Gelukkig was Karen zo lief mee te lopen en te helpen zeulen.

Om iets over 7 pak ik de trein uit Bilthoven naar Utrecht Centraal. Daar staat Jeroen al te wachten. Op naar Schiphol waar Jelle en Wesse al staan te wachten en niet veel later Wouter ook aansluit. De club is compleet. Even inchecken die handel en het wachten kan beginnen.

Blablablablablabla, leukleukleuk, fuck opschieten, de gate is al gesloten..

Sofia

We komen aan in Sofia. Even taxi fixen en naar hotel spullen droppen. Het is maar een kwartiertje rijden van het vliegveld naar het hotel. Puik uitgekozen Wout! Ka-boom! Midden in het centrum op loopafstand van alles wat leuk en lekker is. Een slaapkamer zo groot als een balzaal. Helemaal top!

Op mij heeft Sofia een toffe indruk achtergelaten. Lekker rauw, maar ook een zeker klasse. Werkelijk alles op straat is ondergebomb met graffiti. Ok, niet alles. Het lijkt erop dat de overheidsgebouwen (zoals je die voorstelt in het oostblok) gespaard blijven. Niet iedereen zal dat geklaag waarderen, maar ik vind het te gek.

We besluiten een borrel te doen in een tentje. Een typisch Bulgaars tentje. Het ziet er tof uit. We bestellen wat bier en een hapje. De eerste encounter met de Bulgaarse keuken. Als dit representatief is voor de rest van de week kunnen in ieder geval Wesse en ondergetekende zichzelf gelukkig prijzen. Sorry voor alle Japan-lovers, maar die penetrante geur van die vissen kan ik nog steeds ruiken.

Nee, dan dit…veel groente en werkelijk heerlijke lapjes vlees. Na een uurtje en een paar rondjes verder, zit de lach er al goed in. We zijn weer op trip!

Op naar Bansko!

Geen haast. De taxi vertrekt om 14.00 uur. Tijd zat voor een stadswandeling. Das lekker. Kom op Jeroen! Ontbijtje erin en Sofia in ons opnemen.

We doen een rondje. Note-to-self…op zondag zit hier alles dicht dus nieuwe sneakers moeten ff wachten. Geen ramp, maar toch jammer 😉

Tegen de middag melden we ons weer in het hotel. De taxi volgt even later en we vertrekken naar Bansko. Zoals gezegd een stukje rijden van ongeveer 3 uur door het Bulgaarse landschap. En dat valt niet tegen, althans mij niet. Sowieso valt die trip niet tegen. Heerlijk ruime taxibus met plenty of ruimte.

Vanuit Sofia rijden we het uitgestrekte land in. De randen van Sofia kenmerken zich door mega flats. Maar dan ook echt MEGA. Function-over-form, recht-toe-recht-aan, grote stappen snel thuis, zoiets…

Na enkel uren tuffen door overwegend glooiend en mooi landschap bereiken we Bansko. Vooralsnog geen spoor van sneeuw te vinden. Alleen de reclameborden doen vermoeden dat we een wintersportgebied naderen. Langzaam bekruipt ons wel een déjà-vu… Waar kennen we dit van? Wout!?

We rijden Bansko binnen. Aan de rand van Bansko bevinden we ons een kleine 100 jaar terug in de tijd. Een paard en wagen, wat krotten her en der en hier en daar een auto. Niet een heel ontwikkeld stukje Bulgarije. Nog steeds geen spoor van sneeuw, maar des te dichter we in het centrum komen, des te meer signalen dat het hier wel een wintersportgebied betreft. Helemaal in het centrum aangekomen zien we zelfs mensen in skikleding en met ski’s op de schouder lopen. Het moet niet gekker worden!

Met de neus in de…sneeuw!

De eerste avond Bansko zit erop. Wederom heerlijk gegeten en gedronken. Hadden we al gezegd dat dit ook nog eens r^%$ goedkoop is? Met 5 man eten en beschonken naar het hotel terugkeren kost nog geen 25 euro p/p. En dan heb je echt niet rustig aan gedaan. Die modus kennen we sowieso niet echt op dergelijke vakanties.

Daarover gesproken. Wat een dump!! De eerst dag dat we de lift naar boven nemen (priority lane en dat is hier geen overbodige luxe!) regent het in het dal. Niet een heel mooi gezicht. Beetje treurig zelfs. Zo’n groene grasmat tot aan het dorp en dan ook nog in de regen. Nog steeds wijst niets erop dat er boven sneeuw ligt.

Maar niets is minder waar. Boven hangen de bomen slap van de sneeuw. Wat een geluk hebben wij. Sinds 6 december had het er niet meer gesneeuwd. Het moet zo zijn. Het sneeuwt de hele dag volle bak en de beenspieren krijgen flink op hun lazer. Ik krijg alle kans mijn nieuwe deckie uit te proberen. Dank aan Frosty in Bilthoven voor het advies. Wat een heerlijk deck is dit. De kop is eraf!

De komende dagen staan in het teken van heerlijk boarden, goed eten, een dump in een hotspring, clubben, discussiëren en ontspannen. We hebben van de 5 dagen boarden 4 dagen verse dump en 1 dag een stralende zon en geprepareerde pistes. IJzige geprepareerde pistes is niet mijn ding dus dan wacht ik wel even in de ochtend met een bak koffie tot de zon zich laat zien en de boel een beetje ontdooit.

Overall verdict Bansko? Echt wel de moeite waard om eens te checken. De totale kosten t.o.v. Oostenrijk, Frankrijk of Italië zijn redelijk vergelijkbaar met dat verschil dat je hier dus echt wel in een ander land zit. De hele week zijn we slechts 3 andere Nederlanders tegengekomen. Dat is voor de verandering toch wel eens leuk. En in een restaurant zitten en compleet helemaal geen snars van de menukaart kunnen snappen heeft ook wel weer wat.

Ik vermoed niet dat we snel nog een keer zullen gaan, maar wil je een keer wat anders dan is het zeker een aanrader. Het gebied is in ieder geval groot zat om je een week goed te vermaken.

Major motion video production